Vakantie voor altijd
Welkom terug. Heb je een goede vakantie gehad of hoor je tot een van de gelukkigen die nog een vakantie in het vooruitzicht heeft? Veel mensen reageren op de eerste vraag wat verward: “Vakantie, ach ja, och wat lijkt dat al weer lang geleden” terwijl ze soms pas enkele dagen terug zijn van hun ‘welverdiende’ vakantie. Welverdiend, maar niet gehad, is natuurlijk ook een optie. Er zijn uiteraard mensen die niet de middelen of de mogelijkheid hebben om er enkele dagen tot weken tussenuit te gaan of die hun vakantie in het geheel niet als een vakantie ervaren hebben.
Hoe dan ook, vakantie is een ritueel waar iedereen zijn eigen voorstelling bij heeft en zijn eigen invulling aan geeft. Daarnaast lijken de meeste mensen het moeilijk te vinden om dat zogenaamde ‘vakantiegevoel’, wat dat dan ook is, vast te houden. Over het thema ‘vakantiegevoel’ en hoe het vast te houden, wil ik mijn nieuwe reeks van blogs openen. Pak pen en papier en probeer eens antwoorden te vinden op de vragen die gaan komen, want: “Ik ben weer terug!”
Het vakantiegevoel
Vraag jezelf eens af wat dit woord voor jou betekent? Het gaat me dus niet om hoe je jouw vakantie dit jaar hebt ingevuld en of je al dan niet op vakantie bent geweest. Ik vraag naar je dromen en idealen die je rondom vakantie hebt. Ervaar jij je ultieme vakantiegevoel in de vroege avond op de camping in Frankrijk waar je jaarlijks naar terugkeert? Terwijl de kinderen spelen heb jij een rood wijntje in je hand terwijl op je schoot een dikke roman ligt die je nu eindelijk eens kunt lezen? Ligt je vakantiegevoel samen met jou op een stretcher ergens in een volledig verzorgd resort in bijvoorbeeld Turkije? Lekker even helemaal niks doen. Of wil je, net als ik, werelden ontdekken in zijn puurste en soms primitiefste vorm. Je verplaatsen in kippenbussen, bij kraampjes onbekende gerechtjes eten en daarbij de wereldwonderen van je bucketlist schrappen. Je hebt een parachutesprong gemaakt? De adrenaline opgezocht? Ja dat kan natuurlijk ook, als jij dat lekker vindt.
Wat voor gevoel krijg je daarbij?
Nu je misschien weet wat je favoriete invulling van je vakantie is, wil ik dat je jezelf eens afvraagt wat daarin precies zit wat je prettig vindt? Want daarin schuilt waarschijnlijk dat wat je nodig hebt en waar je mogelijk in je dagelijkse leven onvoldoende aan toekomt. Je ideale vakantie is een weerspiegeling van twee dingen: je behoefte en de voor jou beste manier om die behoefte te bevredigen.
Uhh … ontspanning?
Dat is misschien het makkelijkste en meest voor de hand liggende antwoord. Je behoefte is ontspanning, maar daarvoor hoef je toch niet op vakantie? Je kunt toch ook gewoon prima op je bank, voor de televisie ontspannen? Veel goedkoper, veiliger en praktischer. Nee hè, zo werkt dat niet, ik provoceer je een beetje. Ontspanning is eigenlijk een woord met veel niveaus: Je kunt je bijvoorbeeld actief dan wel passief en mentaal dan wel fysiek ontspannen. Aan jou de vraag: “Wat is jouw behoefte?” Mentale en/of fysieke ontspanning? En wat is voor jou de beste methode om dat te bereiken, actief en/of passief? Als je merkt dat jouw vakanties, zoals je ze nu invult, je niet brengen wat je zoekt zou ik je adviseren, gooi het eens over een andere boeg. Niet iedereen vindt rust in het niets doen en niet iedereen vindt voldoening en geluk in het zichzelf (sportief) afbeulen of het zoeken naar avontuur.
Voldoening en geluk
Het glipte er ineens uit. Voldoening en geluk. Dat zijn hele wezenlijke behoeften die je misschien niet in de eerste plaats koppelt aan vakantie. Probeer het eens met elkaar in verband te brengen? Ervaar jij geluk op vakantie en zo ja waar zit dat in? Ga jij op het eind van je vakantiedag met een voldaan gevoel naar bed? Hoe heb je dat voor mekaar gekregen? Nu zoekt niet iedereen per se voldoening in zijn vakantie. Misschien heb je daar al meer dan genoeg van gedurende de rest van het jaar. Maar op het woord ‘geluk’ kunnen we nog zeker even doorgaan, het is weer zo’n complex woord waarover we eindeloos zouden kunnen filosoferen.
–In het kader van filosoferen heb ik nog een boektip waar ik op het eind van dit artikel nog even bij zal stilstaan.-
Geluk(t)?
Wat maakt jou gelukkig? In feite is het antwoord hierop vrij universeel. Nadat aan onze basisbehoeften (veiligheid en voeding) is voldaan komt de behoefte aan verbondenheid, zingeving, rust en zelfontplooiing meer op de voorgrond te staan. Als aan een of meerdere van deze behoeften is voldaan is de kans groot dat je een behoorlijk geluksgevoel op vakantie hebt ervaren. Lukt het je om dit vast te houden nu je weer terug bent?
Van de gelukkigen die zich tijdens hun vakantie gelukkig voelen slaagt een groot percentage er niet in om dat vast te houden zodra het leven van alledag weer begint. Ze hebben het gevoel dat het ‘dagelijkse’ leven ze opslokt. Dat ze weer van alles ‘moeten’ en de regie kwijtraken. Ze ervaren een verlies aan verbondenheid, een sleur, beginnen weer te piekeren, krijgen weer slaapproblemen, kilo’s vliegen er weer aan en hoofdpijn komt weer opzetten. Ja, sorry. Laat het maar aan een psycholoog over om een onheilspellend en somber beeld te schetsen. Ik laat je echter niet met dit sombere vooruitzicht achter. Dit artikel heet immers: Voor altijd vakantie. Dus hier komen dan eindelijk die onmisbare tips die je hopelijk ook de rest van het jaar helpen het goede van een vakantie een plek in je gewone leven te geven. Hopelijk heb je inmiddels je huiswerk gedaan en kun je al antwoord geven op de bovenstaande vragen, aangezien die tips uitgaan van wat zelfinzicht.
Voor altijd vakantie?
1 Maak bij terugkomst een urgentie/belangrijk lijstje en focus daarop.
Er liggen immers vaak bergen aan werk op je te wachten. Verwacht niet van jezelf dat je jouw werk, dat zich in weken afwezigheid heeft opgebouwd, in enkele dagen weer weggewerkt hebt. Dus focus! Wat is echt belangrijk en urgent en wat kan wachten tot later. En nu je toch bezig bent, onderzoek dan eens welke zaken in feite volstrekt niet belangrijk of urgent zijn? Zet je dit in een kwadrant dus verticaal: belangrijk/niet belangrijk en horizontaal urgent/niet urgent. Dan krijg je het Eisenhower model. Dit kan je in je leven nog van pas komen bij allerhande timemanagement problemen.
Moet die was echt vandaag gedaan worden? Hoezo? Geen schone onderbroeken meer? Laat liggen! Als je wekenlang uit gegeten hebt kan je dat best nog enkele dagen volhouden. Die boodschappen kunnen wachten! Beantwoord dringende mails, betaal een rekening waarvan de betalingstermijn dreigt af te lopen. Gooi een raam open, geef de planten water, ruim de koffers zodanig op dat ze je niet in de weg staan en pak dan dat leesboek weer op. Schenk een wijntje in, maak een fietstocht, zoek een meertje op en leg daar je strandhandboek te luchten met jou er bovenop. Pak een terrasje en kijk je partner nog eens diep in de ogen. Je vakantie hoeft niet te eindigen.
2 Houd de wereld buiten de deur.
Je moet het natuurlijk zelf weten, maar wil je het vakantiegevoel laten voortduren, doseer dan de mate van blootstelling aan de buitenwereld. Ik adviseer je het nieuws in de vorm van televisie, kranten, nu.nl, en teletekst te minimaliseren tot eens in de week. Geloof me, de wereld vergaat niet als je mindert, terwijl jouw gevoel van ontspanning verbetert als je jezelf minder stof tot opwinding en zorgen geeft.
Het wereldnieuws is als een soap, je kunt enkele afleveringen missen zonder daadwerkelijk iets gemist te hebben. Oorlog, honger, dreiging, intriges, aanslagen, economische problemen. Ze waren er de vorige week en zullen de volgende weer er ook nog zijn.
Mooi woord, verbondenheid, maar met wie ervaar je dat? In de eerste plaats met diegene met wie je (als het goed is) je vakantie deelde. Blijf dit delen door met elkaar herinneringen op te halen aan je vakantie. Zoek vervolgens na je vakantie de mensen op die je het liefst wilt zien en beperk de ‘moetjes’. Omring je met mensen die nieuwsgierig naar je zijn en interesse tonen. Het weerklinken van je verhaal in een ander en het met anderen dieper ingaan op allerlei zaken geeft een gevoel van intenser leven. Bovendien, ook de zoektocht naar je eigen gevoelens en gedachten en die van een ander, is een reis.
4 Verwonder je!
In de verwondering zit het diepste ervaren.
Een vakantie is onder meer zo bijzonder doordat jij je weer als een klein kind kunt verwonderen over al dat nieuws. Nieuwe mensen, ander eten, andere gewoontes, ander weer etc. Al deze dingen zorgen voor een intenser ‘zijn’ aangezien ze al je zintuigen prikkelen. Juist door deze prikkeling ben je minder in staat tot het naar binnen keren en het verdrinken in je eigen gepieker. Dit is mogelijk een van de belangrijkste ingrediënten die maakt dat vakantie ontspanning geeft. Het heeft echter nog een ander fijn bijeffect. Des te intenser je waarneemt, des te langzamer gaat de tijd. Een week vakantie voelt vaak als een maand in een werkend leven. Je kunt tot in detail vertellen wat je elke dag deed. Probeer dat maar eens zodra je weer aan het werk bent. Velen kunnen zich amper herinneren wat ze gisteren gegeten hebben.
Pas deze verwondering toe op je alledaagse leven (dit is bovendien een mindfulness oefening). Loop als een toerist door je stad. Wat zie je dan? Er valt echt nog wel iets te ontdekken. Bekijk de mensen om je heen niet vanuit je vooroordelen (weer zo’n klootzak die haast heeft) maar met verwondering (waarom zou deze persoon zo’n haast hebben?). En tot slot mijn persoonlijke tip (ik ben nu eenmaal gek op koken en eten): maak de gerechten die je op vakantie hebt gehad zelf en haal daarmee nog wat mooie herinneringen en nieuwe prikkels je huiskamer in.
5 Gij zult u ontwikkelen!
Ja, ook op vakantie ontwikkel je jezelf. Misschien vrij ongemerkt en zeker ongedwongen. Toch zou het me niet verbazen als je meer leert dan in de rest van het jaar. Juist omdat je zo open staat door de ontspannen stemming waarin je verkeert. Of het nu het lezen van een boek is, een interessant gesprek bij die Franse bakker, de geschiedenis van een bijzonder bouwwerk of de smaak van Durian. Het ontwikkelen van jezelf leidt vaak tot een vervuld gevoel over jezelf en het leven. Je bent er echt, niet langer die zombie die zich van werk naar huis sleept om daar weer aan het avondritueel te beginnen.
Je kunt dit zelf vasthouden door simpelweg de televisie uit te zetten en weer dat boek ter hand te nemen. Iets tijdsintensiever maar nog steeds goed mogelijk is het volgen van een cursus of workshop, koop weer eens ouderwets een cd of ga naar een museum of theater. Stel dit soort dingen niet uit, sla, nu je nog de energie hebt, het schouwburg programmaboek open en blokkeer je agenda voor bijzondere uitjes, zodat je ook na de vakantie iets hebt om naar uit te zien. (Deze tip is schandalig voor de hand liggend en toch, vaak zijn de weekenden voorbij en zijn we niet verder gekomen dat de boodschappen, een klusje en wat lummelen in huis).
6 Leestip
Met enkele van de voorgaande tips in gedachte, zou ik dit artikel willen afsluiten met een leestip voor zowel degene die nog op vakantie gaat als degene die de vakantie, of in elk geval de les die vakantie ons leert, nog wil vasthouden. Lees eens iets anders dan de voor de hand liggende triller! Er zijn prachtige boeken die niet alleen goed te lezen zijn, maar ook nog leerzaam en vormend kunnen zijn. Ik denk daarmee niet aan psychologische zelfhulpboeken 🙂
Voordat ik op vakantie ging, vond het boek: Ik kom terug van Adriaan van Dis, mij (klinkt zweverig, maar soms gaan die dingen zo). Het vertelde niet alleen, zoals ik dacht, over de relatie van Adriaan van Dis met zijn moeder, maar handelde over haar tijd in het toenmalige Indië en nou mag je een keer raden waar ik dit jaar op vakantie was? Dit is niet mijn leestip, hoewel ik het een mooi boek vind. Er schuilt echter wel een advies in: sta open voor wat op je pad komt, het heeft vaak een reden. En deze filosofische gedachte heeft wel te maken met mijn boektip: De wereld van Sofie van Jostein Gaarder. Dit boek was in de jaren 90 een bestseller. Het bespreekt de geschiedenis van de filosofie aan de hand van het leven van een meisje en het is daardoor allerminst gortdroog. Spelenderwijs word je, althans zo vergaat het mij, aangezet om na te denken over het leven, de liefde, geloof, wetenschap, het mens-zijn en je verzamelt tegelijkertijd een berg aan kennis over de machtige materie van de filosofie.
Durf te blijven reizen binnen de muren van je geest en je zult ontdekken dat er nog oneindig veel te ontdekken is.
Vind je het leuk om dagelijkse inspiratie en voer voor het hart of brein te krijgen? Ik post elke dag enkele overwegingen en spreuken op twitter: https://twitter.com/Denkleesenlach en op mijn facebookpagina: Denk lees en lach Wil je op de hoogte blijven het verschijnen van een nieuwe blog? Vul dan hieronder je gegevens in.
Mooie blog Nicole!